Waarom is het zo belangrijk om je huis te isoleren?


Voor veel huiseigenaren is ‘verduurzamen van de woning’ een ver van mijn bed show. Dat komt later wel. Nu heb ik daar geen tijd / geld voor. Maar vergis je niet: de tijd begint nu al te dringen. Over pakweg 3 jaar mogen gasgestookte cv-ketels niet meer worden vervangen door zo’n zelfde apparaat. Althans dat wil minister van Wonen Hugo de Jonge. Dat betekent dat er dus een warmtepomp moet komen. Daarnaast kan het ook nog zijn dat je woning op een zeker moment op een warmtenet wordt aangesloten. Dan is isoleren wel degelijk een onderwerp waar je serieus over na moet denken. En dat zou je ook moeten doen als je niet de hoofdprijs voor gas en stroom wilt blijven betalen.

Eenvoudige maatregelen om te isoleren

Het is beslist niet zo dat isoleren betekent dat je hele huis in de steigers komt te staan. Je kunt beginnen met eenvoudige maatregelen. Zo kun je het dak aan de binnenzijde isoleren met een OSB plaat. Dit zijn platen die worden gebruikt als afwerking voor het isolatiemateriaal. Dit breng je aan tegen het dak en vervolgens daar overheen de OSB platen. Die zorgen voor extra isolatie. Zo heb je nog meer voordeel van de isolatie. Het verschil zal direct opvallen in het verbruik van gas dan wel stroom.

De isolatie afwerken

OSB platen zijn niet zo fraai qua afwerking. Daarom is het aan te raden om hier overheen gipsplaten aan te brengen. Deze kun je vervolgens bewerken zoals je wilt. Je kunt ze schilderen maar je kunt er ook behang op aanbrengen. Spachtelputz of vergelijkbaar materiaal is ook een optie. Je kunt de ruimte waar je deze platen aanbrengt dus afwerken zoals je wilt. Het is daarom niet alleen geschikt voor de zolder, maar ook voor bijvoorbeeld tussenwanden tussen kamers op bijvoorbeeld de slaapkamer. Zo kun je bijvoorbeeld van één kamer twee kamers maken voor een extra slaapkamer of een werkkamer.

Subsidie voor verduurzamen

Verduurzamen is een kostbare aangelegenheid. Voor een gemiddeld huis ben je al snel rond de 30.00 euro kwijt. Natuurlijk kun je de verduurzamen in stappen doen. Je hoeft niet in 1 maand het dak, de vloer en de muren te isoleren, een warmtepomp te kopen en zonnepanelen. Oh ja en een inductie kookplaat, want dan kan de gaskraan helemaal dicht. Daar komt nog bij dat je als particulier subsidie kunt krijgen voor verduurzaming. Veel gemeenten hebben daarnaast extra regelingen voor inwoners met een laag inkomen.