De verschillende mogelijkheden van online televisie kijken


Online televisie kijken is de laatste jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen willen hun favoriete tv-programma’s, series en films bekijken wanneer het hen uitkomt, en niet langer gebonden zijn aan vaste uitzendtijden. Er zijn verschillende manieren om online televisie te kijken, zoals streaming, video on demand en IPTV. In dit artikel gaan we deze drie manieren met elkaar vergelijken en bespreken we de voor- en nadelen van elk. Ook richten we ons specifiek op IPTV en hoe IPTV kopen werkt en leggen we uit wat dit precies inhoudt en wat de voordelen hiervan zijn. Ten slotte geven we advies aan de lezer welke manier van online televisie kijken het beste bij hem of haar past.

Streamingdiensten steeds populairder

Bij streaming wordt het televisieprogramma, de serie of film via internet direct afgespeeld op een apparaat, zoals een laptop, tablet of smartphone. Het voordeel hiervan is dat de kijker niet hoeft te wachten tot het programma gedownload is en het afspelen direct kan beginnen. Populaire streamingdiensten zijn onder andere Netflix, Amazon Prime Video en Disney+. Voordelen van streaming zijn onder andere de grote keuze aan programma’s, de mogelijkheid om te pauzeren, vooruit of terug te spoelen en de flexibiliteit om te kijken waar en wanneer je maar wilt. Daarnaast is het abonnement vaak maandelijks opzegbaar, waardoor de kijker niet vastzit aan een langdurig contract.

Steeds meer mensen kiezen voor IPTV

IPTV staat voor Internet Protocol Televisie en is een technologie waarmee televisieprogramma’s via het internet worden verzonden. Bij IPTV worden de programma’s niet gestreamd, maar gedistribueerd via een IP-netwerk, waardoor de kwaliteit van de beelden en het geluid over het algemeen hoger is dan bij streaming.

Hoe werkt IPTV?

Bij IPTV wordt het televisiesignaal via internet naar de ontvanger gestuurd, waarna het signaal wordt gedecodeerd en afgespeeld. Om IPTV te kunnen kijken, heb je een IPTV-abonnement nodig en een geschikte ontvanger, zoals een settopbox of een smart tv met een IPTV-app. Ideaal dus voor Nederlandse TV kijken in het buitenland.

Voordelen van IPTV

Een groot voordeel van IPTV is de hogere kwaliteit van de beelden en het geluid in vergelijking met streaming. Daarnaast is het aanbod van IPTV vaak uitgebreider dan bij streamingdiensten en zijn er mogelijkheden om programma’s op te nemen en terug te spoelen. Bovendien is het aanbod niet afhankelijk van de locatie, waardoor je programma’s uit verschillende landen kunt bekijken.

Populaire IPTV providers

Er zijn verschillende IPTV providers op de markt, zoals Nederlandse aanbieders als IPTV Nederland en Joyne, maar ook internationale providers als Vader Stream en Helix IPTV.

Prijsvergelijking

De prijzen van IPTV abonnementen verschillen sterk per aanbieder en het aantal zenders en functies dat inbegrepen is. De prijzen beginnen bij ongeveer €10 per maand, maar kunnen oplopen tot meer dan €100 per maand voor een uitgebreid pakket.Al met al is IPTV een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een hogere kwaliteit van beeld en geluid, een uitgebreider aanbod en meer flexibiliteit in het kijken van televisieprogramma’s.

Conclusie

Na het vergelijken van de verschillende manieren om online televisie te kijken, kunnen we concluderen dat elke methode zijn voor- en nadelen heeft. Streaming is handig voor mensen die een grote keuze aan programma’s willen en flexibiliteit in het kijken, terwijl video on demand geschikt is voor mensen die specifieke programma’s willen bekijken en bereid zijn hiervoor te betalen. IPTV biedt daarentegen een hogere kwaliteit van beeld en geluid, een uitgebreider aanbod en meer flexibiliteit in het kijken van televisieprogramma’s. Uiteindelijk hangt de keuze voor een bepaalde methode af van de persoonlijke voorkeuren en het beschikbare budget van de kijker. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen voordat je een keuze maakt.